19 ABRIL, 2021 ~ LOBBYEUROPEO
Condemnant la recent decisió de Turquia i la intenció anunciada per Polònia de retirar-se de l’Conveni d’Istanbul, en un nou informe de l’European Women ‘s Lobby crida l’atenció sobre el paper crucial de l’Tractat en la protecció de dones i nenes de la violència masclista.
Per commemorar el desè aniversari de l’Conveni d’Istanbul sobre prevenció i lluita contra la violència cap a les dones i la violència domèstica, l’European Women ‘s Lobby (EWL) ha llançat un nou informe titulat “Cap a una Europa lliure de violència masclista contra dones i nenes” .
Aquest informe ha estat desenvolupat amb l’anàlisi de l’Observatori de Violència contra les Dones i les Nenes de l’EWL (VAWG) i analitza l’estat de la implementació i l’impacte de l’Conveni d’Istanbul en el context de l’augment alarmant de la violència de gènere contra les dones i les nenes, a causa de la crisi de l’COVID-19.
L’anàlisi detalla els èxits assolits fins a la data en els 23 països que han ratificat el tractat, subratllant el paper clau de la Convenció en la promoció de canvis positius en les mesures de prevenció, enjudiciament i protecció per a combatre la violència contra les dones i les nenes. Entre els principals troballes:
En 14 dels 23 països analitzats (61%), s’han intensificat els esforços per prevenir la violència contra les dones i les nenes i la violència domèstica.
En 15 dels 23 països analitzats (65%), les millores en les investigacions i l’enjudiciament ja són visibles.
19 dels 23 països examinats (83%) han millorat els serveis de protecció per a dones víctimes de violència i víctimes de violència domèstica.
No obstant això, l’informe també fa llum sobre les profundes i persistents desigualtats que impedeixen el progrés en l’eliminació de la violència masclista, fent sonar les alarmes sobre la creixent oposició política contra el Conveni d’Istanbul presenciada en alguns països europeus i el bloqueig polític que impedeix l’adhesió de la UE a l’tractat.
L’anàlisi també subratlla les greus preocupacions i la condemna expressades per EWL amb motiu de la decisió de el president Erdoğan de retirar a Turquia de la Convenció, i la intenció recentment anunciada de Polònia de fer el mateix, establint recomanacions per abordar col·lectivament amb urgència aquestes barreres .
“El nostre informe no podria ser més oportú. Amb l’augment de el risc de violència provocat per la crisi de COVID-19 i la intenció d’alguns països de soscavar el paper clau de l’Conveni d’Istanbul, les dones i les nenes a Europa s’enfronten a majors amenaces a la seva seguretat. Malgrat els importants avenços aconseguits fins ara, encara es necessita amb urgència una acció col·lectiva a Europa per promoure la ratificació i aplicació de la Convenció, que segueix sent l’instrument legislatiu més complet fins a la data destinat a prevenir i protegir a les dones i nenes de la violència. L’oposició a la Convenció és l’oposició als valors fonamentals de la UE (2), inclosos els drets humans de les dones, i el nostre dret a viure les nostres vides lliures de violència “- va dir Joanna Maycock, secretària general de EWL
“Aquest informe mostra que l’acció coordinada per prevenir la violència contra les dones i les nenes i protegir-les de la violència domèstica si funciona, i que la Convenció d’Istanbul ha exercit i seguirà exercint un paper fonamental per orientar les realitats nacionals pel camí correcte . Convidem a figures polítiques a unir-se a les veus de les dones i nenes de tot Europa: forts i unides per demanar una acció conjunta per contrarestar les perilloses tendències misògines i promoure els valors d’igualtat i democràcia “, va dir Laura Albu, vicepresidenta de EWL i Observatori de Violència contra les Dones i les Nenes.