Resum dels dos webinar que hem realitzat per la campanya : “Mobilitzat contra el sexisme”

La Plataforma catalana de suport al lobby europeu de dones ha particiapat en la campanya europea juntament amb el El lobby europeo de mujeres-LEM, España-

Resum dels seminaris de la campanya “Mobilitza’t contra el sexisme”

23 NOVEMBRE, 2020 ~ LOBBYEUROPEO

Des d’agost de 2020, el Lobby Europeu de Dones a Espanya participa en la campanya “Mobilitza’t contra el Sexisme” impulsada pel Consell d’Europa a través d’l’acord amb l’European Women ‘s Lobby. L’objectiu és eradicar el sexisme de tots els sectors de la societat. Per això, en LEM Espanya, a més de llançar la campanya en general, hem decidit triar dos sectors per a un major anàlisi: els Mitjans de Comunicació i la Justícia.

En aquest marc, s’han realitzat dos seminaris web en línia. Les dues trobades van tenir una acollida extraordinària amb més de 350 assistents.

La campanya ha estat presentada i publicitada per l’Instituto de la Mujer,,del Govern d’ Espanya, que a més va clausurar el Seminari “El sexisme en la justícia”.

També s’estan difonent els continguts de la campanya així com el treball que realitza LEM Espanya en el dia a dia a les xarxes socials de l’LEM: twitter, facebook, instagram i canal de youtube.

Webinar “El sexisme en els mitjans de comunicació”

En l’esdeveniment, celebrat el passat 29 d’octubre, comptem amb la participació d’un grup de cinc professionals de sector, que van aportar la seva experiència i criteri. Cadascuna d’elles exerceix la seva activitat professional en diferents àmbits de la comunicació.

Pilar Álvarez Melero compta amb més de 20 anys d’experiència i des 2018 és corresponsal de gènere del diari El País.

Per la seva banda, Macarena Baena Garrido és directora de Efeminista, el web d’igualtat de l’agència pública de notícies EFE.

Yanna Gutiérrez Franco és directora de la revista científica Comunicació i Gènere i professora d’Economia Aplicada de la facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid. A aquesta Universitat pertany l’Institut Universitari d’Investigacions Feministes de què Gutiérrez és secretària acadèmica.

També ens van acompanyar Carolina Pecharromán de la Creu i Ana Requena Aguilar. Pecharromán va començar la seva carrera a RTVE el 1993. Al març d’aquest any es va convertir en l’editora d’igualtat de TVE.

Per la seva banda Anna Requena és redactora en cap de gènere al diari digital Eldiario.es en la fundació va participar en 2012. Ha rebut diversos premis pel seu compromís per la igualtat.

Va moderar l’esdeveniment Marta Ortiz Díaz, presidenta de l’Associació Espanyola de Dones dels Mitjans de Comunicació i tresorera de LEM Espanya.

Durant les seves intervencions les ponents van coincidir en diversos aspectes fonamentals, en la seva opinió, per desterrar el sexisme dels mitjans de comunicació. En primer lloc van apostar per la transversalitat de l’aplicació de la perspectiva de gènere en les informacions. És a dir, que el tractament no estereotipat i no discriminatori cap a la dona no es limiti únicament a les seccions habituals (van assenyalar especialment en aquest sentit Societat). A canvi, van apostar per aplicar-lo a seccions menys habituals com Economia, Esports, fins i tot la Casa Reial, etc.

En segon lloc, era unànime la crida a reforçar l’educació amb perspectiva de gènere en les titulacions de comunicació de les facultats espanyoles convertint-la en una assignatura obligatòria. Però les ponents anaven més enllà i assenyalaven que aquesta educació amb valors feministes s’inculqués des de les etapes més primerenques del nostre sistema educatiu: educació infantil i primària. Aquesta proposta hauria d’acompanyar de labors de formació també per al professorat.

Finalment, es va fer especial èmfasi en la necessitat de comptar en totes les redaccions amb agendes d’expertes. En moltes ocasions les informacions i programes de tipus tertúlia o debat pateixen de la manca de veus femenines. Per a això seria convenient comptar amb bases de dades d’expertes a les quals poder recórrer en funció de la seva àrea de coneixement.

Durant tot l’esdeveniment comptem amb la participació entusiasta del públic que no va deixar de fer-nos arribar preguntes per a les ponents. Després de la trobada, tres mitjans de comunicació (Efeminista, AmecoPress i Sem Mèxic) es van fer ressò publicant sengles notes de resum.

• Si no vas poder assistir a l’webinar, pots veure la gravació al canal de youtube de l’LEM. Accedeix a l’webinar “El sexisme en els mitjans de comunicació”

Webinar “El sexisme en la justícia”

El segon webinar es va celebrar el dijous 5 de novembre. En aquesta ocasió comptem amb la col·laboració de la Fundació Alternatives i l’Instituto de la Mujer per la Igualtat d’Oportunitats de l’Ministeri d’Igualtat. Es va centrar en l’impacte del sexisme en la Justícia espanyola. Les ponents van ser cinc dones de reconegut prestigi a Espanya.

En primer lloc va intervenir Teresa Freixes Sanjuan, ex catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Madrid i catedràtica Jean Monnet ad personam.

Després d’ella, va prendre la paraula Maria Pilar Martín Nájera, fiscal de sala delegada de violència contra la dona i qui, l’any 2000, va ser la primera dona en accedir a una fiscalia superior a Espanya.

També va estar present la presidenta de l’Observatori de Violència de Gènere i Domèstica i vocal de el Consell Superior d’el poder judicial, el màxim òrgan a Espanya de direcció dels jutges, María Ángeles Carmona Vergara.

Al seu torn, Susana Martínez Novo advocada en exercici amb una dilatada experiència en dret civil i de família i presidenta de la Comissió d’Investigació de Maltractaments a Dones, va expressar el punt de vista dels advocats i de les Associacions que treballen en aquest camp .

Per part de la judicatura, comptem amb la presència de Manuela Carmena Castrillo, ex jutgessa i ex alcaldessa de Madrid a més de patrona de la Fundació Alternatives.

Teresa Freixes va arrencar la trobada establint el marc jurídic general en què se situa la igualtat en la Unió Europea posant l’accent en la seva consagració com a principi fonamental.

A l’igual que en l’anterior trobada, les participants van coincidir en una sèrie de punts essencials. En primer lloc, van reclamar més esforços en la formació de jutges en perspectiva de gènere. Doncs com la fiscal Pilar Martín Nájera va explicar, “són el reflex de la societat en què viuen” el que no els fa immunes a interioritzar estereotips de gènere que després traspassen a les seves sentències. A més de als jutges, aquesta necessitat és extensible a tots els operadors judicials. I, Mª Angeles Carmona va posar l’èmfasi en el positiu canvi de perspectiva que estan suposant les últimes sentències de Tribunal Suprem. Així mateix, ambdues van assenyalar la dificultat que tenen les dones per accedir als alts càrrecs de la carrera judicial, tot i ser majoria en els estaments inferiors. Per trencar aquest sostre de vidre, és imperiós prendre mesures que facilitin la conciliació entre l’àmbit familiar i laboral.

Susana Martínez Novo va posar el focus en l’experiència de les víctimes quan denuncien els seus agressors davant la justícia. Va assenyalar el perill que suposa que aquestes dones no comptin amb un acompanyament adequat i sensibilitzat amb la problemàtica. Doncs, la tardança en els procediments per part de les institucions i la dependència emocional i econòmica, poden provocar que, de vegades, les víctimes retirin les denúncies.

A l’igual que en l’anterior trobada comptem amb una animada participació per part de les intervinents que van transmetre un gran nombre de preguntes, construint un ric debat entre les ponents. Va clausurar Lara Ferguson Vázquez de Parga, vocal assessora de la Direcció de l’Instituto de la Mujer i per la Igualtat d’Oportunitats.

• Si no vas poder assistir al ‘webinar, pots veure la gravació al canal de youtube de l’LEM. Accedeix a l’webinar “El sexisme en la justícia” .

Després del que seminaris d’anàlisi de la situació, LEM Espanya ha elaborat sengles documents de Recomanacions que es lliuraran a l’Administració Pública Espanyola i a el Consell d’Europa en properes trobades.

El balanç que fem de l’experiència organitzant aquests actes i difonent les Recomanacions de el Consell d’Europa no pot ser més positiu.

Hem dinamitzat la campanya i li hem donat un fort impuls. La col·laboració amb els

Mitjans de Comunicació i representants molt qualificades de la Justícia ha estat excel·lent. Pensem que les recomanacions elaborades poden ser de gran utilitat, no només al nostre país, sinó també a la resta d’Europa i la iniciativa ha tingut una gran acollida i les xarxes socials continuen creixent dia a dia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s